Δημοσιεύσεις στα Ελληνικά

MME | Νοέμβριος 2013

Levy Institute: Η εσωτερική υποτίμηση δεν... περπατά

Του Στέλιου Κράλογλου
Capital.gr, 8 Νοέμβριος 2013. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Η στρατηγική της εσωτερικής υποτίμησης που έχει μειώσει τα εισοδήματα κατά 30% (έναντι 15% που ήταν ο στόχος της τρόικας), είναι καταστροφική για τα επίπεδα διαβίωσης των Ελλήνων αλλά και για την κατανάλωση.

Με αυτή την διαπίστωση ο πρόεδρος του Levy Institute, Δημήτρης Παπαδημητρίου, κήρυξε την έναρξη του διήμερου συνεδρίου με θέμα την κρίση στην ευρωζώνη λέγοντας μάλιστα ότι η άποψη ότι η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από την τόνωση των εξαγωγών κατά κύριο λόγο αποδεικνύεται μύθος στην πράξη.

Ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε ότι είναι σημαντικές οι εξαγωγές για την ανάκαμψη, αλλά οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να επικεντρωθούν στην τόνωση της απασχόλησης και την ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης.

Ο πρόεδρος του Levy Institute υπογράμμισε ότι θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη ποιο είναι το κόστος που θα κληθούμε να πληρώσουμε για την επίτευξη των περίφημων πρωτογενών πλεονασμάτων, αναφερόμενος έτσι στις φωνές που ισχυρίζονται ότι η δημοσιονομική προσαρμογή επιτυγχάνεται μέσω δημιουργικής λογιστικής.

Ειδικότερα για το δημόσιο χρέος ανέφερε τα εξής "Το δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη αυξάνεται παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. Η Ευρώπη, και ιδίως ο ευρωπαϊκός Νότος, έχει ανάγκη σήμερα από μια αναπτυξιακή πολιτική στιλ Μάρσαλ. Από τη στιγμή όμως που η Γερμανία και οι δορυφόροι της αρνούνται να προχωρήσουν με τη διαδικασία της ολοκλήρωσης μιας πραγματικής νομισματικής και δημοσιονομικής ένωσης, οι συσταλτικές πολιτικές θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται προκειμένου να επιτευχθεί η πολυπόθητη δημοσιονομική προσαρμογή για τις υπερχρεωμένες χώρες."

Όσον αφορά τις εξαγωγές και την ανάπτυξη τόνισε τα εξής "Η πορεία των εξαγωγών στην Ελλάδα εμφανίζει μεγάλη αστάθεια τόσο πριν όσο και μετά την κρίση, ενώ μέχρι τώρα δεν μπόρεσε να αντισταθμίσει την πτώση της εγχώριας ζήτησης. Οι εξαγωγές συμβάλλουν στην ανάπτυξη, αλλά παίζουν δευτερεύοντα ρόλο. Ακόμη και η Κίνα, ο γίγαντας του εξαγωγικού υποδείγματος, έχει πλέον στραφεί προς την εγχώρια ζήτηση για τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να αναπτύξει μια στρατηγική με στόχο τη σταθεροποίηση και την επέκταση της εγχώριας ζήτησης."

Ο κορυφαίος οικονομικός αναλυτής της Barclays κ. Philippe Gudin de Vallerin επεσήμανε μάλιστα ότι είναι σημαντική η ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας, κάτι που πρέπει να προσέξουν οι κυβερνήσεις καθώς το βασικό μέλημα των τραπεζών είναι η χρηματοδότηση των χαρτοφυλακίων τους.

Εκτίμησε δε ότι σύντομα οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών θα εξετάσουν το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους εφόσον η ελληνική οικονομία επιτύχει το επιδιωκόμενο πρωτογενές πλεόνασμα.

Γρήγοροι Σύνδεσμοι