Δημοσιεύσεις στα Ελληνικά

Ισχύει ακόμη η σύνδεση παραγωγής και δημιουργίας θέσεων εργασίας;

Καθώς ετοιμάζεται να δημοσιευθεί η παρούσα έκθεση, η ανεργία παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ακόμη και σε σχέση με ανάλογα χρονικά σημεία από προηγούμενες περιόδους οικονομικής ανάκαμψης. Η οικονομία των ΗΠΑ φαίνεται να βιώνει για άλλη μια φορά μια «άνεργη» ανάκαμψη—αν και τα ποσοστά της ανεργίας μειώνονται σταθερά εδώ και χρόνια. Ταυτόχρονα, η δημοσιονομική λιτότητα έκανε την εμφάνισή της με τις αυτόματες περικοπές στον προϋπολογισμό, ύστερα από μια αύξηση των φόρων και την κατάργηση των ειδικών επιδομάτων ανεργίας μόλις πριν δύο μήνες.

Η νέα μας έκθεση παρουσιάζει μεσοπρόθεσμες προβολές για την απασχόληση και την ανάπτυξη κάτω από τέσσερα διαφορετικά σενάρια. Το βασικό σενάριο υποθέτει το ίδιο ποσοστό ανάπτυξης και δημοσιονομικών ελλειμμάτων με αυτό που προβλέπει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου. Το αποτέλεσμα είναι η εκτίναξη της ανεργίας σχεδόν στο 8% το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει μια νέα σταδιακή ανάκαμψη. Τα σενάρια 1 και 2 επιδιώκουν να φτάσουν ποσοστά ανεργίας της τάξης του 6.5% και 5.5%, αντίστοιχα, έως το τέλος του 2014, με τη χρήση δημοσιονομικών κινήτρων.

Ανακαλύπτουμε από τις προσομοιώσεις ότι η επίτευξη αυτών των στόχων απαιτεί μεγαλύτερα δημοσιονομικά κίνητρα σε σχέση με το βασικό σενάριο του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου. Για παράδειγμα, για να φτάσουμε το ποσοστό ανεργίας της τάξης του 5,5% το 2014, το σενάριο 2 υποθέτει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 11%.

Ως εναλλακτική λύση, το σενάριο 3 υποθέτει επίσης αύξηση στους ρυθμούς ανάπτυξης στο εξωτερικό καθώς και στα επίπεδα ιδιωτικού δανεισμού, μαζί με την ίδια δόση δημοσιονομικών κινήτρων όπως στο σενάριο 1. Σε αυτό το τελευταίο σενάριο της έκθεσης, το ποσοστό ανεργίας φτάνει τελικά στο 5,5% κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2015. Ολοκληρώνουμε την έκθεση με μερικές σκέψεις σχετικά με το πώς θα μπορούσε ρεαλιστικά να επιτευχθεί αύξηση της ζήτησης και από τον κρατικό τομέα, και από τον ιδιωτικό τομέα, και από τις ξένες αγορές.

Γρήγοροι Σύνδεσμοι