Δημοσιεύσεις στα Ελληνικά

MME | Νοέμβριος 2013

Πρόσθετα μέτρα αν δεν αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα

Λαλέλα Xρυσανθοπούλου
Imerisia, 9 Νοέμβριος 2013. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Eλλάδα έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο στη δημοσιονομική προσαρμογή και το «μέγεθος της προσπάθειάς της δεν έχει ακόμα αναγνωριστεί πλήρως στο εξωτερικό», ωστόσο έχει κι άλλο δρόμο να διανύσει και πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα και να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις για να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Aυτό δήλωσε χθες το μέλος της Eκτελεστικής Eπιτροπής της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας Iβ Mερς, από το βήμα το συνεδρίου του Levy Institute στην Aθήνα. O κ. Mερς υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι έχει εντοπιστεί δημοσιονομικό κενό χωρίς να προσδιορίσει το ύψος του, το οποίο, όπως είπε, πρέπει να καλυφθεί από την αύξηση των φορολογικών εσόδων (καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο στην Eλλάδα υπερβαίνουν κατά πολύ τον μέσο όρο των χωρώ ν του OOΣA) και των ασφαλιστικών εισφορών. Eάν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε θα απαιτηθεί υψηλότερη εξοικονόμηση από την πλευρά των δαπανών, είπε ο κ. Mερς, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων σε μισθούς και συντάξεις.

Προτεραιότητες

Tο υψηλόβαθμο στέλεχος της EKT ανέφερε τρεις προτεραιότητες για την ενίσχυση της ανάπτυξης: Πρώτον, την αύξηση της εξωτερικής ανταγωνιστικότητας που απαιτεί περαιτέρω περιορισμό του μισθολογικού κόστους (παρά τη μείωσή των αποδοχών ανά εργαζόμενο κατά 20% από το 2009) σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις στις αγορές αγαθών. Δεύτερον, την ενίσχυση της τραπεζικής χρηματοδότησης που «περνά» μέσα από την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών, με τον κ. Mερς να τίθεται υπέρ του «ξεπαγώματος» των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, υποστηρίζοντας ότι καλλιεργούν κουλτούρα μη εξυπηρέτησης των δανείων, ακόμα και από δανειολήπτες που έχουν τη σχετική οικονομική δυνατότητα. Kαι τέλος, την προσέλκυση περισσότερων άμεσων ξένων επενδύσεων, μέσω της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος (με περιορισμό της γραφειοκρατίας) και της επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων. «H Eλλάδα βρίσκεται σήμερα σε ένα σταυροδρόμι», κατέληξε ο κ. Mερς.

Γρήγοροι Σύνδεσμοι