Δημοσιεύσεις στα Ελληνικά

MME | Νοέμβριος 2013

Y. Mersch: Ύστατη λύση το κούρεμα του χρέους

Κ. Μαριόλης
Capital.gr, 8 Νοέμβριος 2013. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Υπέρ των διαρθρωτικών αλλαγών και κατά των εύκολων λύσεων τάχθηκε ο Yves Mersch, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου, στο πλαίσιο ομιλίας του σε συνέδριο του Levy Economics Institute στην Αθήνα.

Ο κ. Mersch αναφέρθηκε στις τεράστιες προσπάθειες την Ελλήνων, τονίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Από τη μια είναι ο δρόμος των δύσκολων αποφάσεων και από την άλλη το μονοπάτι των "εύκολων" απαντήσεων.

"Για ορισμένους η αναδιάρθρωση του χρέους ή ένα ακόμη κούρεμα στα κρατικά ομόλογα μοιάζουν ελκυστικές λύσεις σε πολιτικό επίπεδο. Όμως τέτοιες πρακτικές αποτελούν ύστατες λύσεις"

Ο δρόμος των εύκολων απαντήσεων οδηγεί σε στασιμότητα και υπερφόρτωση των νέων και των μελλοντικών γενεών, τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Mersch, παρά την ανάκαμψη του ΑΕΠ η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει τρεις βασικές προκλήσεις. Πρώτον, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, δεύτερον η διασφάλιση της χρηματοδότησης της ανάκαμψης από τις τράπεζες και τρίτον η προσέλκυση παραγωγικών ξένων επενδύσεων.

Η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών είναι το ίδιο σημαντική με την προσαρμογή της οικονομίας, υποστήριξε ο ίδιος. "Αν δεν δώσουν νέα δάνεια οι τράπεζες, εμποδίζεται η είσοδος νέων παικτών σε απελευθερωμένους κλάδους, γεγονός που μειώνει την ανταγωνιστικότητα. Και αν οι τράπεζες δεν απομειώσουν δάνεια προς πτωχευμένους πιστούχους, τότε επιβραδύνεται η αναγκαία ανακατανομή πόρων προς εξαγωγικούς και πιο παραγωγικούς κλάδους".

Γρήγοροι Σύνδεσμοι