Δημοσιεύσεις στα Ελληνικά

MME | Νοέμβριος 2013

Κυβερνητική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ

Στα κάγκελα της ΕΡΤ το μέλλον της κυβέρνησης
Enet.gr, 10 Νοέμβριος 2013. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Με την ονομαστική ψηφοφορία η οποία θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα κορυφώνεται η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης. Σε υψηλούς τόνους αντιπαρατέθηκαν για την ΕΡΤ αργά το βράδυ.


Πατήστε εδώ για να παρακολουθήστε τη συνεδρίαση.
Η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας ξεκίνησε στις 11:00.
Υπέρ της πρότασης θα ψηφίσουν εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

«Παρών» θα δηλώσουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση οι τόνοι ανέβηκαν με αφορμή καταγγελίες από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αλλά και το ΚΚΕ, ότι βουλευτές που βρίσκονταν έξω από το κτίριο της Αγίας Παρασκευής έχουν προπηλακιστεί από τα ΜΑΤ.

Η αμφισβήτηση από συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ του σχεδίου παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, που υιοθέτησε ο Αλ.Τσίπρας, αφήνει να εννοηθεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην ομιλία του ότι είναι ο λόγος που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχώρησε στην πρόταση μομφής.

«Δεν θέλουμε κυβέρνηση του ΚΚΕ και των συμμάχων του, αλλά κυβέρνηση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Δύο βασικές προτάσεις κυριαρχούν στη σημερινή Βουλή. Η αυθεντική πρόταση του φιλελεύθερου πόλου για φιλελεύθερη ανάπτυξη και η ιμιτασιόν πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για φιλολαϊκή ανάπτυξη. Όμως και οι δύο είναι στο ίδιο στρατόπεδο. Σε αυτή την ανάπτυξη θα επιβιώσουν οι καρχαρίες», υπογράμμισε στην ομιλία της η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν σκοπεύουμε να δώσουμε χέρι βοηθείας ούτε στα αστικά κόμματα ούτε στις ιμιτασιόν λύσεις».

Τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή συσχέτισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κάνοντας λόγο για «ώσμωση εξ αντικειμένου με την Χρυσή Αυγή», καθώς χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας μια “ακραία πράξη υπονόμευσης” που αντιπαρατάσσει το «ετερόκλητο αμάγαλμα» του αντιμνημονίου, τη στιγμή που θα έπρεπε να υπάρξει συμπαράταξη του συνταγματικού τόξου. Παράλληλα άσκησε κριτική στη ΔΗΜΑΡ που ψηφίζει «παρών» εκτιμώντας ότι «επειδή εμείς, το ΠΑΣΟΚ, λέμε όχι στην ανευθυνότητα και τον τυχοδιωκτικό, κάποιοι έχουν την πολυτέλεια του ενδιάμεσου, του αμφιρρέποντος λόγου. Παρών που; Στο πεδίο που διαμορφώνουμε εμείς».

Ενώ η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, γινόμαστε θεατές μιας δεξιάς και αριστερής ανωριμότητας πάνω στο όνειρο των Ελλήνων για μια διαφορετική Ελλάδα, γινόμαστε μάρτυρες ενός προωθούμενου σουρεαλιστικού διπολισμού, αποκομμένου από τις πραγματικές ανάγκες της χώρας και τις αγωνίες του Έλληνα, δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, προσθέτοντας ότι ανεξάρτητα από τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση δυσπιστίας ευνοεί σήμερα την πλευρά της ΝΔ.

Τη σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που έφτασε μέχρι της προσωρινής αποχώρησής των βουλευτών του κόμματος από την αίθουσα, προκάλεσαν τα λεγόμενα του υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη με αιχμή τα χθεσινά γεγονότα στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Αμέσως μόλις ανέβηκε στο βήμα ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε επί λέξει: «Με τα χθεσινά γεγονότα στην ΕΡΤ και την εικόνα της κυρίας Κωνσταντοπούλου να καλεί σε βοήθεια, πιστοποιώ -έχοντας ζήσει με την κυρία συνάδελφο για περίπου πέντε μήνες στην Επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ- ότι την χρειάζεται και θα πρέπει να την βοηθήσουμε. Επίσης η εικόνα της κυρίας Ραχήλ Μακρή πάνω στα κάγκελα ήταν πραγματικά πέραν πάσης προσδοκίας…».

Η αναφορά αυτή του κ. Γεωργιάδη προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέκριναν με σφοδρότητα τον υπουργό, κάποιοι σηκώθηκαν από τα έδρανά τους και του επέστρεψαν τα προσωπικά βέλη, κατόπιν αποχώρησαν από την αίθουσα μέχρι της λήξης της ομιλίας του κ. Γεωργιάδη.

«Πείτε ότι θέλετε. Σας ακούμε όλη τη μέρα να μιλάτε για χούντα και για κατάλυση της Δημοκρατίας. Φτάνει. Έχετε χάσει την ψυχραιμία σας. Αφού δυο μέρες μας μιλάνε για τη χούντα της κυβερνήσεως έχουν το θράσος να μας κάνουν και μαθήματα αξιοπρέπειας. Βρείτε εσείς την αξιοπρέπεια κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και μετά να κάνετε μαθήματα στους άλλους», απάντησε ο υπουργός Υγείας.

Σχολιάζοντας την επίθεση που εξαπέλυσε σε βάρος της ο υπουργός Υγείας 'Αδωνης Γεωργιάδης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο «για εξυπνάδες, μαύρο χιούμορ και χυδαία επίδειξη πνεύματος».

«Συμπράττετε για να συγκαλύψτε τα εγκλήματα σας. Θα ντρέπεστε και θα απολογείστε στη κοινωνία για τα εγκλήματα σας», τόνισε.

Ακόμα, η κ. Κωνσταντοπούλου επέμεινε στις καταγγελίες περί προπηλακισμών σε βάρος βουλευτών της αντιπολίτευσης από αστυνομικές δυνάμεις έξω από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Δόθηκε εντολή άσκηση βίας κατά βουλευτών και εμένα προσωπικά. Αυτό συνιστά πράξη κατάλυσης της δημοκρατίας και σε ότι με αφορά θα κάνω αυτά που δικαιούμαι να κάνω. Υπάρχουν γεγονότα στην ιστορία ενός λαού που επαναπροσδιορίζουν την ύπαρξη του, σηματοδοτούν τη συλλογική του συνείδηση. Τέτοιες στιγμές ζούμε. Θα πέσετε κύριοι της κυβέρνησης. Έχετε ήδη πέσει πολύ χαμηλά, έχετε ήδη προ πολλού εκπέσει στα μάτια του ελληνικού λαού», κατέληξε η κ. Κωνσταντοπούλου.

“Όσοι σήμερα στηρίζουν ή ανέχονται με διάφορα προσχήματα, με ναι με αλλά και παρών, αυτή την κυβέρνηση που ετοιμάζεται να πάρει νέα εξοντωτικά μέτρα, να ξέρουν ότι θα πάνε μαζί της μέχρι το τέλος, ότι δεν θα μπορούν να «πουλούν» κατόπιν εορτής κοινωνική ευαισθησία, να είναι σίγουροι ότι ο εξευτελισμός τους θα γίνει τέλειος!” υπογράμμισε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός.

“Η παρέμβαση σας σε όλους τους τομείς , και στην ΕΡΤ, εκτός από το «συνδυασμό που σκοτώνει», δηλαδή Μνημόνιο + νεοφιλελευθερισμός + συμφέροντα, έχει και το στοιχείο της «βιοπολιτικής του τσαμπουκά». Ο τσαμπουκάς όχι ως μέσο αλλά ως σκοπός. Για να καταργηθεί κάθε κανονικότητα, κάθε εγγύηση, κάθε βεβαιότητα στη ζωή των ανθρώπων αυτής της χώρας και να εδραιωθεί το αίσθημα της γενικευμένης ανασφάλειας , του φόβου και κυρίως της υποταγής. Αυτό θέλετε, να κυβερνάτε με το φόβο και την υποταγή” σημείωσε.

“Η πολιτική σας είναι υγειονομικά επικίνδυνη, πολιτικά ανεύθυνη και κοινωνικά εγκληματική. Και σε τελευταία ανάλυση είναι μια πολιτική που υπονομεύει την ίδια τη Δημοκρατία και την πολιτική σταθερότητα για την οποία κόπτεστε” τόνισε.

“Έχουμε την προγραμματική επάρκεια, το πολιτικό σθένος, και το ηθικό πλεονέκτημα να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη , αξιοπιστία και ένα άλλο εργασιακό και κοινωνικό ήθος”...”ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τις έντιμες και παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, μαζί με τα κινήματα και τις πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης, είναι αυτός που μπορεί να εγγυηθεί την κοινωνική συνοχή, την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου, την πολιτική σταθερότητα και την αποτελεσματική πολιτική αντιμετώπιση του φασισμού” κατέληξε ο κ. Ξανθός.

Αιχμές για το θέμα της ΕΡΤ άφησε ο βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη συζήτηση, στη Βουλή, της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ. Αφού επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση για την πολιτική της στάση καλώντας την, έστω και τώρα, όπως είπε, να συμβάλει μαζί με την κυβέρνηση Σαμαρά στην εθνική προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας, απευθυνόμενος στην κυβέρνητική παράταξη ανέφερε: «Το σίγουρο, κύριοι συνάδελφοι της πλειοψηφίας, είναι ότι στο θέμα της ΕΡΤ χάσαμε. Αν είναι σωστές οι πληροφορίες μου, φτάσαμε από τα τρία κανάλια, που είχαμε, σε ένα, με κόστος 240 εκατ. ευρώ. Κάτι δεν πάει καλά».

Τρεις λόγους επικαλέστηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης για την άρση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς την Κυβέρνηση, πρώτον, την καταφανή δυσαρμονία ανάμεσα στην πολιτική που ασκεί και τις ανάγκες τις κοινωνίας, δεύτερον, την έντονη αντίθεση της κοινωνίας προς την πολιτική αυτή και, τρίτον, τις επικίνδυνες και διαρκείς παραβιάσεις της δημοκρατικής νομιμότητας.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ “διαθέτει πρόταση πέραν εκείνης του μνημονίου, πρόταση που, μάλιστα, εξειδικεύεται και θα παρουσιαστεί σύντομα ξανά στον ελληνικό λαό”.

«Η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ απόψε θα γίνει ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση Σαμαρά, γιατί εδώ και 15 μήνες η αξιωματική αντιπολίτευση αναλώνεται σε μία στείρα και αδιέξοδη αντιπολιτευτική τακτική και σε πολιτικά τερτίπια χωρίς προτάσεις» τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, μιλώντας στη Βουλή.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος κατηγόρησε ακόμα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι απέναντι «στην εθνική προσπάθεια επέλεξε την πολιτική τυφλής σύγκρουσης». «Η πρότασή σας θα καταψηφιστεί και ελπίζουμε ότι θα αλλάξετε στρατηγική και θα πάψετε να είστε δύσπιστοι. Έχετε την ευκαιρία να επανορθώσετε καταθέτοντας τις προτάσεις σας» πρόσθεσε.

Πολιτική χούντα με κοινοβουλευτικό μανδύα χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, η οποία έχει επιφέρει θανάσιμα χτυπήματα στο λαό και τη νεολαία.

“Τολμήσατε να καταργήσετε την Εθνική Γενική συλλογική σύμβαση Εργασίας. Αυτό δεν το τόλμησαν ούτε δύο δικτατορίες ούτε οι κατοχικές κυβερνήσεις των δωσίλογων. Ντροπή σας, θα σας μείνει αιώνιο ηθικό και πολιτικό στίγμα” σημείωσε μεταξύ άλλων.

“Η κυβέρνηση, μετά το νέο κακόγουστο διαπραγματευτικό θέατρό της, υποχωρεί άτακτα μπροστά στις θρασύτατες απαιτήσεις της τρόικας για μία καταιγίδα νέων βάρβαρων μέτρων, όπως νέες μειώσεις συντάξεων, φορομπηχτικό φόρο ακίνητης περιουσίας, άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, νέες διαθεσιμότητες-απολύσεις στο δημόσιο τομέα και απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό.

"Γι, αυτό ακριβώς κάνουμε την πρόταση μομφής στην κυβέρνηση εν μέσω δήθεν διαπραγματεύσεών της με την τρόικα. Για να προλάβουμε να σας ανατρέψουμε πριν της τα παραδώσετε όλα” συμπλήρωσε. “Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να υπάρξει επιτέλους μέσω εκλογών και των λαϊκών αγώνων ελπιδοφόρα πολιτική λύση στο δράμα του ελληνικού λαού” κατέληξε.

Επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι μάλλον έχει πάρει οριστικό διαζύγιο από την κοινή λογική και ως άλλος Δον Κιχώτης βλέπει ανεμόμυλους εκεί που δεν υπάρχουν, ενώ κοστολόγησε την πολιτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα 4 δισ. ευρώ.

«Χρειάζεται να αφήσουμε πίσω το χρεοκοπημένο παρελθόν, να πούμε "όχι" στη μιζέρια και να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον δρόμο που βγάζει από την κρίση βαδίζοντας ενωτικά» σημείωσε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης επί της προτάσεως δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε για παλινδρομήσεις και αντιφατικές πολιτικές.

«Η χώρα διανύει περίοδο σταθεροποίησης με τα πρώτα απτά χειροπιαστά θετικά αποτελέσματα. Σε αυτή την κρίσιμη πολιτική συγκυρία προκαλεί κατάπληξη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του, δεν είναι όμως ωφέλιμο για τη χώρα, γιατί καλλιεργεί εικόνα αστάθειας και αβεβαιότητας» ανέφερε η υπουργός.

Για προσπάθεια όξυνσης του πολιτικού κλίματος ελλείψει ρεαλιστικών προτάσεων, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός. «Η κοινωνία έχει αυτή την ώρα πολύ σοβαρά προβλήματα και χρειάζεται ηρεμία. Όχι την όξυνση του πολιτικού κλίματος που εσείς δημιουργείτε» δήλωσε.

«Καταψηφίζουμε την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και την πολιτική του ευρωμονόδρομου, που εκβιάζει τον λαό» ανέφερε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης. Ο Παφίλης διέκρινε πίσω από την αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση, «ψεύτικα διλήμματα που στο παρελθόν βοήθησαν το ΠΑΣΟΚ να εξουδετερώσει το συνδικαλιστικό κίνημα και να υπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου». Με την τακτική των «ψεύτικων διλημμάτων», είπε, «ο λαός βρέθηκε παγιδευμένος και δεν μπόρεσε να πάρει τον πλούτο που παράγει στα χέρια του. Σε όλη αυτή τη διαπάλη, δεν αμφισβητήθηκε η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, δεν αμφισβητήθηκε και η συμμετοχή της Ελλάδας στη Δύση - δηλαδή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ - κυριάρχησε τελικά ο "ρεαλισμός" του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή η υποταγή του λαού».

Τη βεβαιότητά του ότι δεν θα έχει διαρροές από την κοινοβουλευτική ομάδα του κατά την αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, εξέφρασε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, με σκληρή του δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο κ. Καμμένος, άφησε να εννοηθεί, ότι στην περίπτωση που υπάρξουν διαφοροποιήσεις, θα υπάρξουν διαγραφές. «Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν προδότες, δοσίλογοι και εξαγορασμένοι από την κυβέρνηση, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων» δήλωσε, αναφερόμενος στην αποψινή ψηφοφορία, και ερωτηθείς για το τι θα πράξει στην περίπτωση που διαφοροποιηθούν κάποιοι, απάντησε: «Αυτό που σας είπα, τα λέει όλα».

Στα κάγκελα... της ΕΡΤ

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη το Σάββατο που διέψευσε κατηγορηματικά ότι έχουν προπηλακιστεί βουλευτές.

Ο επικεφαλης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε το συγκεκριμένο περιστατικό τονίζοντας ότι πρόκειται για επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης που τορπιλίζει τη δημοκρατία.

Υπενθυμίζεται, ότι στις 18:00, ο ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, την ώρα που στη Βουλή θα συζητείται η πρόταση δυσπιστίας.

Νέος κύκλος αντιπαράθεσης πυροδοτήθηκε αργά το βράδυ μεταξύ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων μετά την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και την απάντηση του υπουργού Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη για τα γεγονότα στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

«Αν νομίζετε πως θα μπορέσετε να κρατήσετε την κατάσταση. Αν έχετε σκοπό να τροφοδοτήσετε την ένταση, θα οδηγήσετε τη χώρα σε ανώμαλες καταστάσεις», είπε ο Λαφαζάνης.

«Δεν σας επιτρέπω να χαρακτηρίζετε με αυτούς τους όρους την δική μου συμπεριφορά» απάντησε προς τον Λαφαζάνη ο Σταμάτης. Ανέφερε ότι δεν είπε ποτέ πως είναι παράνομη η διαδήλωση παρά πως δεν είναι συνηθισμένο κοινοβουλευτικά και μπορεί να είναι και επικίνδυνο. «Πιθανόν την ακροδεξιά να την έχετε εκεί μαζί σας αύριο όπως και θα ψηφίσει μαζί σας κατά της κυβέρνησης» είπε ο Σταμάτης προς τον Λαφαζάνη.

«Ήρθε ο κ. Λαφαζάνης και μας είπε πως ξυλοδάρησαν αγρίως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τα ΜΑΤ και επανήλθε ο κ. Τσίπρας μίλησε για προπηλακισμούς και απωθήσεις» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης ο οποίος τόνισε ότι κανείς δεν θίγει το δικαίωμα στη διαδήλωση, όμως διερωτήθηκε ρητορικά ποιος καθορίζει τα όρια της εκτροπής από την τάξη, αν όχι η Αστυνομία. «Δηλαδή, όποτε κραδαίνουμε μια βουλευτική ταυτότητα θα πρέπει να καταρρέει η τάξη; Το Σύνταγμα κρίνεται από τα αρμόδια όργανα. Δεν μπορεί να υποχωρούν οι πόρτες μπροστά στην ανομία», προσέθεσε.

«Σήμερα κλείνουν 75 χρόνια από τη νύχτα των κρυστάλλων» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος για να τονίσει ότι ο τόπος χρειάζεται περισσότερη κι όχι λιγότερη Δημοκρατία. Αφού μετέφερε την πληροφορία ότι υπήρξε βουλευτής που φώναζε ότι «η χούντα δεν τέλειωσε το ‘73» συνέστησε ψυχραιμία και ζήτησε «καθαρές εξηγήσεις».

Εκ μέρους των ΑΝΕΛ, ο Νότης Μαριάς είπε πως δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς απαντήσεις για το τι έγινε στην ΕΡΤ και πρόσθεσε ότι το κόμμα του υποστηρίζει την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ γιατί πρέπει να φύγει αυτή η κυβέρνηση λόγω και της αντιδημοκρατικής της συμπεριφοράς. Υπερασπίστηκε το δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία του βουλευτή και επανέλαβε ότι η ταυτότητά του θα είναι η ένδειξη των δικαιωμάτων του ή να την παραδώσουν οι βουλευτές.

«Εμείς δεν έχουμε αυταπάτη για την αστική Δημοκρατία, αλλά από αυτό μέχρι να παίζονται στις τηλεοράσεις διάφορες σκηνές από τη Βουλή έχει διαφορά» ανέφερε ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Κατηγόρησε δε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, ότι χρησιμοποίησε με χυδαίο τρόπο τη λέξη «πεζοδρόμιο» και ζήτησε εκ νέου επίσημη ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στην Αγία Παρασκευή.

«Σε ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό χάσαμε την αίσθηση των όρων και το εύρος των εννοιών. Δεν είναι εικόνα να υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων για αυτό που έγινε στην ΕΡΤ» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης. Αναφερόμενος στο ζήτημα των βουλευτικών δικαιωμάτων είπε πως εκεί τα όρια είναι συγκεκριμένα «ο βουλευτής έχει δικαίωμα να βρίσκεται σε ένα δημόσιο κτίριο» το κατά πόσο εκμεταλλεύεται την ιδιότητά του είναι ξεχωριστό θέμα και αυτό πρέπει να δούμε.

Για δημαγωγία και εκμετάλλευση ενός κορυφαίου κοινοβουλευτικού θεσμού, με στόχο το πρόσκαιρο κομματικό όφελος, κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Έφη Χριστοφιλοπούλου τονίζοντας ότι η «πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης θα πέσει στο κενό όπως από το κενό ήρθε». Η Χριστοφιλοπούλου μίλησε για παραπλανητική πολιτική της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που εκτός από πονηρή, όπως είπε, είναι και επικίνδυνη.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιεί την πρόταση δυσπιστίας ως άλλοθι απέναντι στους ψηφοφόρους του για να «γλυτώσει» από την εσωκομματική του αντιπολίτευση και να πάρει τη δική της ψήφο εμπιστοσύνης» τόνισε ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας προσθέτοντας πως μετά «θα συνεχίσει την περιπλάνηση στο μύθο του λαϊκισμού, της ανευθυνότητας και της παροχολογίας».

«Η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο να γκρεμίσει τις μέχρι τώρα θυσίες του ελληνικού λαού και ότι έχει πετύχει ο ελληνικός λαός», ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης προσθέτοντας ότι είναι μια πρόταση δυσπιστίας απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αναμορφώσει ένα παλιό παρηκμασμένο και κακό κράτος που κόστιζε πολύ και παρήγαγε λίγα στον Έλληνα φορολογούμενο.

Στο μεταξύ μιλώντας στο συνέδριο για την κρίση και την ευρωζώνη που πραγματοποίησε στην Αθήνα το Levy Economics Institute, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, επεσήμανε πως η ελληνική περίπτωση χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας και της κοινωνίας.

Γρήγοροι Σύνδεσμοι