Δημοσιεύσεις στα Ελληνικά

MME | Μάρτιος 2014

Μετά τις ευρωεκλογές λύση χρέους και "επιστροφή στις αγορές"

Avgi, 27 Μαρτίου 2014. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Για το διάστημα μετά τις εκλογές προσδιορίζει ο υπουργός Οικονομικών τόσο την πολυδιαφημισμένη "επιστροφή στις αγορές" όσο και την έναρξη των συζητήσεων για το ελληνικό χρέος. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι θα κληθούν να προσέλθουν στις κάλπες για Ευρωβουλή, δήμους και Περιφέρειες υπό το επικοινωνιακό κρεσέντο του "success story - 2", που όμως θα παραπέμπει σε κατοπινό χρόνο τους υποσχόμενους "καρπούς" (τέλος Μνημονίου, ανάπτυξη κ.λπ.). Την ίδια ώρα, το νέο αυτό "success story" αμφισβητείται πλέον και εκτός συνόρων. Ενδεικτικό είναι και ότι ο πρόεδρος του Levy Economics Institute of Bard College, Δημήτρης Παπαδημητρίου, επαναφέρει το "ξεχασμένο" σενάριο του "παράλληλου νομίσματος" για την Ελλάδα που είχαν προτείνει προ διετίας Γερμανοί τραπεζίτες.

Ειδικότερα, με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας εξέφρασε την πεποίθησή του πως η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους θα αρχίσει από "το μεθεπόμενο Eurogroup", το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 19 Ιουνίου. Πρόσθεσε πως οι δανειστές θα επιστρέψουν το καλοκαίρι, με έμφαση των συνομιλιών πλέον στην ανάπτυξη, ενώ, ερωτηθείς για το πότε η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές, δήλωσε μεν "...είμαστε σχεδόν έτοιμοι...", ωστόσο εκτίμησε ότι αυτό θα συμβεί μάλλον μετά τις ευρωεκλογές.

Ο Γ. Στουρνάρας αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο Μνημόνιο μετά τις ευρωεκλογές και ερωτηθείς για τα της δημοσιονομικής προσαρμογής σχολίασε "...νέους φόρους δεν θα βάλουμε με τίποτα...", για να προσθέσει αναφορικά με το θέμα νέου Μνημονίου μετά τις ευρωεκλογές πως "...υπάρχει δημοσιονομικός χώρος..." και συνεπώς δεν υπάρχει ανάγκη για νέα μέτρα.

Όσον αφορά το κεφάλαιο "φοροδιαφυγή", ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε πως υπάρχει ακόμα πρόβλημα φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, προσθέτοντας όμως ότι έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές αλλαγές στη φορολογική διοίκηση.

Τους πανηγυρικούς τόνους όμως της κυβέρνησης δεν φαίνεται να συμμερίζονται οι ξένοι αναλυτές. Με άρθρο του στη Ηuffington Post και υπό τον τίτλο "The Jobs - Currency Connection in Greece" ("Η σχέση εργασίας - νομίσματος στην Ελλάδα") o πρόεδρος του Levy Economics Institute of Bard College Δημήτρης Παπαδημητρίου επανέφερε την πρόταση του παράλληλου νομίσματος για την Ελλάδα, του γνωστού και ως "Geuro" (υπενθυμίζεται ότι την ίδια πρόταση με το όνομα αυτό -Geuro- είχε καταθέσει προς διετίας, τον Μάιο 2002, ο chief economist της Deutsche Bank, Thomas Mayer, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συμπόσιο που είχε οργανώσει η γερμανική εφημερίδα "Die Welt"). Όπως επί λέξει ανέφερε ο Δ. Παπαδημητρίου "...ένα παράλληλο νόμισμα, το οποίο θα στηρίζει την απασχόληση θα υποβοηθήσει και και την αναστροφή της οικονομίας από την ύφεση στη ανάπτυξη με στόχο την αποκατάσταση τόσο της αγοραστικής δύναμης του ελληνικού πληθυσμού όσο και εν γένει της ελληνικής οικονομίας...". Περιγράφοντας δε την παράλληλη χρήση των δύο νομισμάτων είπε ότι το μεν Geuro (το "εναλλακτικό νόμισμα / "the alternative currency", όπως το αναφέρει) θα προορίζεται για την αποπληρωμή εσωτερικού χρέους, επιδομάτων ανεργίας, μέρους των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και για μερική πληρωμή φόρων και εισφορών στα ταμεία, ενώ θα παραμείνει σε κυκλοφορία και το ευρώ, μιας και θα είναι το νόμισμα του εξωτερικού εμπορίου και εν γένει των συναλλαγών του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.

Γρήγοροι Σύνδεσμοι