Δημοσιεύσεις στα Ελληνικά

MME | Νοέμβριος 2013

Τσίπρας: Δεσμεύομαι για κατώτατο μισθό 751 ευρώ

Protothema.gr, 8 Νοέμβριος 2013. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
«Μόνο αυτό τάξαμε» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Χαρακτήρισε «πατριωτικό χρέος» να απομακρυνθεί η κυβέρνηση - Αίσθηση προκάλεσε η απουσία του από την πρώτη ημέρα της συζήτησης επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης στη Βουλή

Για την επιστροφή του κατώτατου μισθού στα 751 για όλους «ανεξαρτήτως ηλικίας» δεσμεύθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο συνέδριο με τίτλο «Η κρίση στην ευρωζώνη και την Ελλάδα και η εμπειρία με τις πολιτικές λιτότητας» που διεξάγεται στην Αθήνα.

«Θα σταματήσουμε η ελεύθερη πτώση των μισθών και θα επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ ανεξαρτήτως ηλικίας» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Τσίπρα, ο οποίος διευκρίνισε ότι «μόνο αυτό τάξαμε». Υποστήριξε, δε, ότι όπως έχει δείξει μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, από μόνη της αυτή η ενέργεια θα έχει αναπτυξιακό αποτέλεσμα.

Σε ό,τι αφορά την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως θα πρέπει να γίνει μέσα από τη χρηματοδότηση και συνολική ενίσχυση οικονομικών τομέων, στους οποίους υπάρχει συγκριτικό πλεονέκτημα, με στόχο τη δημιουργία ενός μοντέλου ανάπτυξης, που θα δημιουργήσει αξιοπρεπώς αμειβόμενη και σταθερή εργασία.

Από την ομιλία του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα μπορούσε να λείπει και η αναφορά του στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης την Πέμπτη λέγοντας πως «αποτελεί χρέος πατριωτικό και δημοκρατικό να απομακρυνθεί αυτή η κυβέρνηση» τονίζοντας πως η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας που θα σπάσει το φαύλο κύκλο.

Αναφερόμενος στο Μνημόνιο ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «μας φορτώνει χρέος και μας βυθίζει όλο και πιο βαθιά στην ύφεση ζητώντας να σταματήσει άμεσα η υποκρισία «γιατί έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές».

«Να καταλογίσουμε τις ευθύνες, αλλά κυρίως να αναζητήσουμε τη διέξοδο», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, για να συμπληρώσει ότι το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης είναι σχεδόν εξευτελιστικό, καθώς «η κυβέρνηση επιλέγει να μοντάρει βίντεο και να διαστρεβλώνει απόψεις και δεν δείχνει διάθεση για σοβαρό διάλογο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, έχει διαμορφώσει ένα εναλλακτικό σχέδιο με στόχο τη σταθεροποίηση της οικονομίας, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Το πρόγραμμα βασίζεται στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, μέσω της αναδιοργάνωσης του φορολογικού συστήματος, με στόχο τη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων και του πλούτου. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, χρειάζεται πολιτική βούληση για να συγκρουστείς με τα μεγάλα συμφέροντα και να αντιμετωπίσεις ζητήματα, όπως η φοροδιαφυγή, η φοροαποφυγή, το λαθρεμπόριο και τα πλαστά τιμολόγια.

Για τον τραπεζικό τομέα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε ότι πρέπει να περάσουν υπό δημόσιο έλεγχο οι τράπεζες, των οποίων η αναχρηματοδότηση γίνεται με δημόσιο δανεικό χρήμα. Επίσης, τόνισε πως οι τράπεζες θα πρέπει να σταματήσουν να δίνουν δάνεια με περίεργα κριτήρια (έκανε αναφορά στις μιντιακές επιχειρήσεις) αντί να τονώνουν την ρευστότητα.

Το συνέδριο πραγματοποιήσε το Levy Economics Institute του Bard College της Νέας Υόρκης, με τη στήριξη του Ιδρύματος Ford.

Αίσθηση προκάλεσε η απουσία του από τη Βουλή

Την ίδια ώρα, όμως, ερωτηματικά προκαλεί η απουσία του κ. Αλέξη Τσίπρα από την Ολομέλεια της Βουλής όπου διεξάγεται η κρίσιμη συζήτηση επι της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατάθεσε ο ίδιος και οι υπόλοιποι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.

Αρκετοί βουλευτές σχολιάζουν αρνητικά την απουσία του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υποστήριζαν πως θα έπρεπε να παρίσταται τουλάχιστον κατά την έναρξη της συνεδρίασης κατά την οποία τοποθετηθήκαν οι κ.κ. Γιάννης Δραγασάκης και Νίκος Βούτσης.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας το πρωί ήταν στο κτήριο της Βουλής και είχε σειρά επαφών με τους στενούς του συνεργάτες.

Γρήγοροι Σύνδεσμοι