Δημοσιεύσεις στα Ελληνικά

MME | Νοέμβριος 2013

Γεράσιμος Αρσένης (πρώην υπουργός): Βαθύτατα πολιτικό ζήτημα ο εκσυγχρονισμός του τραπεζικού συστήματος

Banking News, 8 Νοέμβριος 2013. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
«Η ανάκαμψη της οικονομίας είναι το πρώτο βήμα αλλά το στοίχημα δεν είναι αυτό. Το στοίχημα είναι η ανάπτυξη» επεσήμανε ο πρώην υπουργός και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ΙΝΕΡΠΟΣΤ), Γεράσιμος Αρσένης.

Μιλώντας στο διεθνές συνέδριο που πραγματοποιεί - στην Αθήνα - το Levy Economics Institute του Bard College της Νέας Υόρκης, ο κ. Αρσένης ανέφερε πως «επειδή η έννοια της ανάπτυξης έχει τελευταία κακοποιηθεί, σας υπενθυμίζω ότι ανάπτυξη δεν είναι οποιαδήποτε μεγέθυνση του ΑΕΠ», αλλά, όπως εξήγησε, ανάπτυξη επιτυγχάνεται με μετατροπή της οικονομίας μέσω νέας διάταξης των παραγωγικών δυνάμεων, ώστε να εξασφαλίζεται η αυτοτροφοδοτούμενη μεγέθυνση.

Ο κ. Αρσένης σημείωσε πως «οι αναπτυξιακές προσπάθειες στη χώρα μας προσκρούουν στην επικυριαρχία ενός κυκλώματος εξουσίας και επιρροής από άτομα του πολιτικού συστήματος, των τραπεζών, των επιχειρήσεων και των ΜΜΕ» για να συμπληρώσει πως «το κύκλωμα αυτό ανασυγκροτείται και αλλάζει σύνθεση ανάλογα με τις συνθήκες, αλλά, διαχρονικά, διατηρεί το βασικό του χαρακτηριστικό, ότι παρεμβαίνει ενεργά στη διαμόρφωση της δημόσιας πολιτικής - και σε τραπεζικές λειτουργίες - με στόχο την άντληση ιδιωτικών ωφελειών. Στην πραγματικότητα, πρόκειται περί μηχανισμού υπεξαίρεσης κοινωνικών πόρων μέσα από τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Στη συνέχεια ο κ. Αρσένης επεσήμανε πως «αν λοιπόν επιθυμούμε να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος προς την ανάπτυξη, πρέπει να καταλυθεί αυτό το κύκλωμα και να απελευθερωθεί το τραπεζικό σύστημα από τους παρασιτικούς και αντιαναπτυξιακούς παράγοντες» αφού ο πραγματικός εκσυγχρονισμός του τραπεζικού συστήματος δεν είναι απλά θέμα τεχνοκρατικό αλλά βαθύτατα πολιτικό και προϋποθέτει βαθειά τομή στο ίδιο το πολιτικό σύστημα.

Γρήγοροι Σύνδεσμοι