Δημοσιεύσεις στα Ελληνικά

MME | Νοέμβριος 2013

«Η κρίση στην Ευρωζώνη και την Ελλάδα και η εμπειρία με τις πολιτικές λιτότητας» (συνέδριο)

Ομιλία στο συνέδριο του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ισλανδίας.
Kathimerini, 8 Νοέμβριος 2013. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Η κρίση της οικονομίας στην Ισλανδία, η ανάκαμψη και τα διδάγματα από αυτήν, ήταν το αντικείμενο της ομιλίας του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ισλανδίας, Μαρ Γκουόμουντσον, στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Η κρίση στην ευρωζώνη και την Ελλάδα και η εμπειρία με τις πολιτικές λιτότητας» που διοργανώνει, στην Αθήνα, το Levy Economics Institute του Bard College της Νέας Υόρκης, με τη στήριξη του Ιδρύματος Ford.

Σε ό,τι αφορά τα διδάγματα από την περίπτωση της Ισλανδίας, ο κ. Γκουόμουντσον επισήμανε πως είναι επικίνδυνο να αφήσεις όλο τον τραπεζικό κλάδο να καταρρεύσει, σημειώνοντας ότι η Ισλανδία έσωσε το εσωτερικό κομμάτι του τραπεζικού της συστήματος με σημαντικό κόστος και έθεσε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης το διεθνές κομμάτι.

Επιπλέον, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισλανδίας ανέφερε πως «προσπαθήσαμε να αποφύγουμε την κοινωνικοποίηση των ζημιών του ιδιωτικού τομέα» καθώς και ότι «προβήκαμε σε δήλωση για την εξασφάλιση των τραπεζικών καταθέσεων», ενέργεια, που όπως εξήγησε, είναι αναγκαία για να αποφύγεις τη διαφυγή κεφαλαίων.

Σχετικά με τους παράγοντες που οδήγησαν σε κρίση την οικονομία της Ισλανδίας, ο κ. Γκουόμουντσον σημείωσε ότι η υπερχρέωση ήταν ένας σημαντικός παράγοντας, όπως και η διόγκωση ορισμένων τομέων της οικονομίας και ειδικότερα του χρηματοπιστωτικού και του κατασκευαστικού κλάδου.

Το απόγευμα (15:45), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας θα απευθύνει χαιρετισμό στο συνέδριο.

Γρήγοροι Σύνδεσμοι